hansknijff.com

                             Van 'Knijff' naar 'de Knijff'

De vele naamsverschrijvingen van ambtenaren van de burgerlijke stand bij geboorteaangiften, trouwerijen en overlijdensaangiften, lijdde in het verleden tot vele naamsveranderingen. Dit gebeurde ook in de familie Knijff die op deze website wordt beschreven. Zo lijdde dit tot het onstaan van een nieuwe tak de Knijff.


Dit is waarschijnlijk gebeurt toen Jan Pieterse Knijff en Claasje Hoogervegt verhuisde van Woerden naar Alphen aan den Rijn. Op de geboorteacten van de kinderen die in Woerden geboren zijn staat gewoon de achternaam Knijff. Bij het laatste van de drie kinderen die in Alphen aan den Rijn zijn geboren verschijnt opeens 'de' voor Knijff. De tweede f is bij alle drie de geboorteacten in Alphen aan den Rijn verdwenen.


Om bewijzen rond te krijgen dat 'de Knijf' als voorvader 'Knijff' heeft gehad moest er heel wat zoek werk gedaan worden. Herman de Knijf uit Bunnik heeft hiervoor het meeste werk verricht. Hij vond in Het Utrechts Archief de doopfische van Jan Pieterse Knijff (overigens in deze acte geschreven als Kneijf). Een nakomeling van Pieter Ariens Knijff en Jannigje Gijsbertse Plomp. Beide wonende buijten de Tolsteeg. Geboren op 16 september 1742 te Utrecht.


Jan Knijff trouwt op 10 november 1765 in Woerden met Claasje Hoogervergt. Beide wonende aan de Pannebakkerijen te Woerden. In Woerden worden 6 kinderen geboren:


Pieter     21 september 1766


Niesje       1 november 1767


Arie           9 juni 1769


Jannigje  28 september 1770


Arie         21 juli 1773


Jannigje  22 oktober 1775


Dan verhuist het gezin naar Alphen aan den Rijn. Daar worden nog drie kinderen geboren:


Gijsbert    3 mei 1778


Gijsbert  17 december 1780


Jan          27 oktober 1781


Deze laatste twee zijn doorgegaan als 'de Knijf'.


De genealogie van Jan Pieterse Knijff volgt nog!Jan Pieterzoon Knijff